Vrijwilligerswerk in het buitenland van gratis tot betalen voor bemiddeling en onkosten

Voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, komen er vaak vele vragen bij op:

  • Wat zijn eigenlijk je vaardigheden? (opleiding, ervaring, interesses)
  • Wat voor soort werk past er bij je? (op basis van je vaardigheden)
  • Wil je direct werken met lokale bevolking of liever met andere vrijwilligers?
  • Welke omstandigheden passen het best bij je? (stad, platteland, klimaat, vervoer, accommodatie)
  • Hoe lang ben je bereid te blijven?
  • Hoe staat het met je gezondheid en met je emotionele behoeften? (wat kun je aan, in hoeverre ben je beschikbaar; tijd en geld)

Deze en veel meer vragen komen hier aan bod. Heb je meer vragen? Maak dan gebruik van de JoHo Keuze-hulp 'Vrijwilligerswerk in het buitenland'.

De Selectieprocedures

  • De meeste projecten waaraan kosten zijn verbonden, hebben geen echte selectieprocedures en, mits op tijd aangemeld (tot +/- twee á drie maanden van te voren), kun je daar meestal terecht. Bij de andere projecten is minder plaats en beginnen de selectieprocedures soms een half tot meer dan een jaar van tevoren. 
  • De enige echte voorwaarde bij veel projecten is redelijke of voldoende kennis van het Engels (in o.a. Afrika, Azië) of van het Spaans (in Midden- en Zuid-Amerika). Om aan deze eis te voldoen kun je het vrijwilligerswerk vaak combineren met een taalcursus vooraf.
  • Bij projecten voor vrijwilligerswerk in het buitenland tegen kost en inwoning worden vaak zwaardere eisen gesteld aan zowel je voorkennis, je cv als de duur van je beschikbaarheid en zal de selectieprocedure meestal intensiever zijn. 

Leeftijd en ervaring

  • In het selectieproces kan ook je leeftijd van belang zijn. Vaak eisen organisaties dat je minimaal 18 jaar bent bij aanvang. Sommige projecten hebben juist behoefte aan wat oudere 30+ vrijwilligers. Dit zijn vooral projecten waar meer werkervaring of specifieke kwaliteiten nodig zijn.
  • Ervaring is over het algemeen geen vereiste, maar in veel gevallen wel een pluspunt. Het kan verstandig zijn om van tevoren een aantal trainingen of cursussen te volgen om voor interessanter en leuker vrijwilligerswerk in aanmerking te komen.

Verblijf

  • De accommodatie varieert van project tot project. Tijdens je werk varieert je verblijf van tenten en bamboehutten tot bedden in slaapzalen en lodges. Als je op pad bent in de natuur kan het ook gewoon de buitenlucht of je hangmat zijn. Bij de eenvoudige projecten of bij sommige natuurprojecten kan het handig zijn je eigen tentje mee te nemen, stem dit waar mogelijk vooraf af met de projectmedewerker of coördinator.
  • Is er sprake van een voorafgaande talencursus dan kun je verblijven in een hostel, bij de schoolaccommodatie of als je wilt bij een gastgezin (goed voor je taalkennis!). Eenpersoonskamers of accommodatie buiten de school / projectlocatie hebben als voordeel dat je meer privacy hebt, maar het kan je ook wat meer isoleren van andere vrijwilligers. Ga bij jezelf na of je meer hecht aan een eigen stek of juist aan het kunnen delen van ervaringen met anderen.
  • Verblijf je in een (grotere) stad en ligt je project wat meer in een buitenwijk of aan de rand van de stad, dan kun je kiezen voor centraal gelegen accommodatie. Nadeel is dat je dagelijks wat meer op en neer moet reizen, al leidt dat vaak juist tot leuke ontmoetingen. Voordeel is ook dat je 's avonds wat centraler zit en makkelijker ergens heen kunt voor een maaltijd, avondwandeling of lokale bar. Let wel altijd op lokale veiligheidswaarschuwingen en zoek bij voorkeur het gezelschap van anderen op.
  • Sommige projecten hebben eigen accommodatie, die varieert van behoorlijke luxe verblijven voorzien van aardig wat faciliteiten tot een heel basic verblijf waar niet veel (schaars) geld wordt besteed aan onderhoud. Staar je niet blind op de term ?accommodatie inbegrepen?, betaal liever een eigen bijdrage als je meer hecht aan zaken als privacy, netheid of andere faciliteiten.
  • Plan je een langere periode op een project, zorg dan ook voor een verblijf waar je het langer denkt uit te kunnen houden. Ga je als (mede)coördinator bij een project aan de slag of start je zelf een project, stel je dan in op weinig privacy en/of een verblijf middenin het project en tussen de vrijwilligers die dag en nacht een beroep op je kunnen (en soms zullen) doen. Natuurlijk heeft ook dat weer zijn charme!

Betaald, eigen bijdrage of gratis vrijwilligerswerk

Werk met eigen bijdrage

  • Hier gaat het om alle projecten en banen waarbij jij niet alleen een bijdrage levert door je fysieke inspanningen, maar ook alle kosten voor je rekening neemt die op jou betrekking hebben (o.a. onderdak, maaltijden, pick-up en begeleiding). Mocht je zorg kunnen dragen dat het project extra fondsen krijgt waarmee de omstandigheden en overlevingskansen van het project verbeteren dan lever je wellicht wel de mooiste bijdrage die je kunt leveren.
  • Hierbinnen heb je weer een onderverdeling tussen: Korte, middellange en lange termijn projecten: die kunnen variëren van een paar weken tot bijvoorbeeld negen maanden en waarbij de kosten ook kunnen variëren van kleine vergoeding voor het eten en de accommodatie tot een substantiële bijdrage aan het project. 
  • Dan zijn er ook nog expeditie of onderzoeksachtige wildlifeprojecten, die zijn bedoeld voor deelnemers met weinig tijd of ervaring. De bijdrage van de deelnemer is vaak tevens de financiering van het project of de expeditie.

Werk zonder eigen bijdrage

  • Werk bestaande uit projecten en banen zonder dat je daar een eigen bijdrage voor hoeft te betalen, maar waarbij bijvoorbeeld kost en inwoning zit inbegrepen of er zelfs een kleine dagvergoeding aan jou betaald wordt, zijn te vinden bij het onderdeel 'betaald werk in het buitenland'.
  • In het algemeen zijn dit de projecten met een wat meer bedrijfsmatige opzet als meehelpen bij een guesthouse, taleninstituut, reisorganisatie e.d.. Let wel als je geen eigen bijdrage betaald, maar wel voor je eigen onderdak en voedsel moet betalen kan het zijn dat je soms duurder uit bent dan wanneer het om werk gaat waarbij je wel een eigen bijdrage moet betalen. Het gaat uiteindelijk toch om de totale kosten die je per dag maakt.

Werk met salaris

  • Heb je een specifieke werkervaring die men in het buitenland niet of niet genoeg voorhanden heeft en ben je minimaal 1, 2 of 3 jaar beschikbaar, dan bestaan er beperkte mogelijkheden bij organisaties die uitzending voor je kunnen regelen. Werd je vroeger vooral uitgezonden voor medisch veldwerk, tegenwoordig liggen de werkmogelijkheden wat breder maar toch vooral op terreinen als bosbouw, techniek en medische zorg. Het gaat hierbij veelal om (project) management-achtige banen waarbij van jou wordt verwacht dat je je expertise kan inzetten.
  • Hou wel rekening met het volgende om teleurstelling te voorkomen: de vraag is vaak veel en veel groter dan het aanbod van plaatsen en dus is er een strenge selectie. Zo moet je vaak minimaal 2 jaar werkervaring hebben opgebouwd op het gebied waarop je wordt uitgezonden. De salariëring varieert van een vergoeding van al je kosten plus redelijk tot goed salaris tot hoogstens een vergoeding van ticket, basic onderdak en maaltijden plus lokaal salaris met de eis dat je zelf actief fondsen werft voor je vertrekt.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen en wat kun je er doen?

Top 30 Vrijwilligerswerkbestemmingen